Jag skulle nästan kunna kalla mig nötsmör beroende. Jag menar, finns det nått som är så gott, krämigt och samtidigt fullt av nyttigheter? Hemmagjort nötsmör är dessutom så mycket godare än det jag köper i affären, för konsistensen blir nått helt annat. Om du har en riktigt kraftig motor på din matberedare kan jag lova dig att mandelsmöret du gör hemma får en helt underbar konsistens, så lent och slätt och härligt kletigt!
Knepet är att mixa nötterna betydligt längre än du tror att du ska. Först bryts mandlarna ner till en grusliknande massa, som efter en stund istället liknar finkornig sand. Detta stadie kommer sedan vara en bra stund, förbered dig på åtminstonde 10 minuter av mixande, avbrutet av pauser där du skrapar nötmassan från matberedarens väggar. Till och med när mandlarna brutits ner till en len smet, ska du fortsätta åtminstonde ett par minuter till. Slutresultatet är ett lent, slätt, rinnande mandelsmör som håller en fin konsistens även ett par veckor senare. Definitivt värt det!
Mandelsmör är supergott att ha på gröten, i smoothies, på mackan (toppat med jordgubbar eller bananskivor!) eller bara äta med sked direkt ur burken. Tröttnar du på mandelsmör går det att göra nötsmör på andra nötter eller smaksätta med kryddor. Vad sägs till exempel om hemmagjord nutella..? Mmmm!
MANDELSMÖR
INGREDIENSER
- Mandlar
- En nypa salt
GÖR SÅHÄR:
- Välj ut en burk som du vill förvara ditt nötsmör i. Fyll burken med mandlar två gånger och häll nötterna på en plåt (du ska alltså ha dubbelt så mycket mandlar som får plats i burken, när du har mixat nötterna till nötsmör kommer det bli precis lagom till din burk).
- Rosta nötterna i ugn i 15 minuter på 150°C. Rör om bland nötterna 1-2 ggr, för att undvika att de bränns. Ta ut ur ugnen och låt svalna några minuter.
- Häll nötterna i din matberedare. Nu är det bara att mixa! Först kommer nötterna brytas ner till ett mjöl. Fortsätt att mixa tills du har en len, rinnande smetliknande konsistens. Blanda till sist i saltet, mixa kort och smaka av.
Lämna ett svar